• Register

Hallo daarachter in Nederland,

We begrijpen dat sommigen van jullie zich al een beetje bezorgd maken. Nergens voor nodig hoor, want alles gaat goed met ons. Alleen een beetje last van de warmte (vooral op te lossen met wat koude drank, het opzetten van een petje en de schaduw opzoeken) en de muskieten (iets te verlichten met wat crème en te vermijden met de fan en airconditioning).
Maar terug naar het begin.
Vrijdagochtend flink op tijd naar Schiphol met de trein. Geen problemen onderweg dus flink op tijd op Schiphol. Tijd gedood met wat winkelen, kopen van tijdschriften (nog nauwelijks gelezen), boeken (nog niet aangeraakt) en puzzelboeken (de sudoko's zijn toch pittiger dan we dachten), een laatste Hollandse koffie, een broodje en ook vaste prik een parfumpje zonder btw.
We vliegen naar Dubai met het grootste passagiersvliegtuig dat pas sinds de zomer van dit jaar op Schiphol kan landen en opstijgen. Als ik het goed heb onthouden, een Airbus A380-800. Twee verdiepingen, net als de dubbeldekkers van de NS. Boven de veelbetalers met wellness-ruimte en ligstoelen, onder de iets minder betalers met eigen televisieschermpje. Prima service, prima films, prima muziek en prima eten.
Enkele films later, na flink wat uurtjes met weinig slaap komen we in Dubai aan, waar we op het einde van de vakantie ook nog enkele dagen zullen vertoeven. Het is er goed warm. Even wat gedronken. Weinig tijd om nog wat te winkelen. De reis verder naar Sri Lanka gaat met een iets kleiner vliegtuig. Iets minder luxe, maar niets te klagen.
In Colombo (de hoofdstad van Sri Lanka) geen problemen met de eerder online geregelde visa. De eerste stempels in onze nieuwe paspoorten gekregen. Wat direct opvalt is de warmte en de klammigheid. Dat wordt wennen.
Met de taxi direct naar Negombo, een plaatsje enige kilometers verwijderd van het vliegveld. We hebben nog geen hotel of guesthouse geboekt (in tegenstelling tot andere jaren, omdat we in de ochtend aankomen). Het guesthouse dat we in het vliegtuig hadden uitgezocht (Ice Bear Guesthouse) blijkt jammer genoeg reeds volgeboekt. We krijgen de tip om de Blue Elephant te proberen. Zo gezegd zo gedaan. De Blue Elephant blijkt een gloednieuw guesthouse (vorig jaar geopend) te  zijn. Nog (!!!) goed in de verf, goed schoon, vrij goedkoop, overal, je raad het al, blauwe olifanten, en een vriendelijke Sri Lankaanse gastheer, die zijn in Italië verdiende geld in dit guesthouse heeft gestopt. Het restaurant gaat pas volgend jaar open.
Na enkele uurtjes bijkomen van de reis toch nog eventjes rondgewandeld op het strand en wat gedronken bij het guesthouse dat we eerder hebben bezocht (Ice Bear). Leuke tuin. Nog wat gewandeld langs het strand, de omgeving verkend, flink wat verkopers vriendelijk afgewimpeld. Na wat Lionbeer (heerlijk Sri Lankaans bier) bij de Sherrybar (!), gegeten bij Lords. Aanbevolen door de Lonely Planet, en terecht. Heerlijk Sri Lankaans eten aangepast op de Westerse smaak (met name wat betreft het aantal chillies waarmee een en ander is klaargemaakt. Een klein beetje beloofde men ons, maar het had nog wel wat minder gemogen). Maar het smaakte uitstekend. Rijst met de tafel vol met bijbehorende ingrediënten  1200 roepies (150 Roepies is ongeveer een Euro). Dat belooft wat voor de verdere vakantie als dit echt Sri Lankaans eten is (wat zo inmiddels blijkt te zijn). Heerlijk.
Na een rustige nacht ontbeten met een normaal Aziatisch-Westers ontbijt (toast, ei, jam, thee, beetje fruit of fruitsap) de stad Negombo bekeken. Lekker gewandeld naar het Nederlandse fort waarvan alleen nog maar een toegangspoort over was, daarachter bevond zich een echte gevangenis, dus geen plek om lang rond te blijven hangen. De Nederlandse kanalen bekeken. Nog wat gewinkeld (een kleine paraplu voor het geval dat, een verloopstekker omdat de stekkers die we meegenomen hadden toch niet de goede blijken te zijn). Daarna in de buurt van ons guesthouse nog wat rondgelopen en iets gedronken bij een echt hotel. Een taxi voor de dag later naar Anuradhapura geregeld en 's-avonds weer heerlijke Sri Lankaanse lekkernijen gegeten bij Lords. 
Nu we wat geacclimatiseerd zijn, kunnen  we Sri Lanka echt gaan verkennen. Maandags dus met de taxi een 5 uur durende rit, zo'n 200 km naar Anuradhapura. Goede weg, alleen hartstikke druk met veel langzaam verkeer (tuktuks, vrachtverkeer, veel stoppende bussen, fietsers etc).
In Anuradhapura naar het reeds gisteren gereserveerde Milano Guesthouse. De eerste indruk was dat het wat tegen zou vallen. Vrij oud guesthouse met veel achterstallig onderhoud. Blijkt achteraf toch wel zeer mee te vallen. Wat rondgelopen in de omgeving van het guesthouse. Er blijken vele skeletsels van hotels in aanbouw te staan. Anuradhapura lag net niet in de vuurlinie tijdens de problemen met de Tamils enige jaren geleden. Veel hotels zijn toen niet afgebouwd. De laatste jaren is men weer aan het investeren. Er wordt veel gebouwd en gerenoveerd in Sri Lanka. 
Ons guesthouse blijkt populair om het diner te gebruiken. Vanuit de omliggende guesthouses komt men naar Milano's. Blijkt ook heel goed en redelijk in prijs te zijn. Sri Lankaanse maaltijd voor 900 Roepies.
's-Morgens een Sri Lankaans ontbijt geprobeerd. Was niet echt een succes. Rijst met enkele ingrediënten die toch wat te scherp bereid waren. In het vervolg houden we ons toch maar bij de toast. 
Anuradhapura is een oude hoofdstad met veel restanten van oude, met name religieuze gebouwen, met name kloosters. We hebben een rondrit geboekt in het gebied van de ruïnes  Vriendelijk tuktuk-chauffeur die ons de grootste attracties laat zien. Veel lokale mensen op pelgrimstocht ontmoet. De restanten van de gebouwen vallen ons wat tegen omdat we inmiddels na enkele vakanties in Azië een beetje "verwend" zijn. Zeker als je Angkor Wat reeds eerder gezien hebt. Maar we hebben ons uitstekend vermaakt. Wel heel warm. Ondanks de petjes toch flink verbrand. Met name in de nek. 
Op onze kamer van het guesthouse een flink uit de kluiten gewassen kakkerlak ontmoet, de eerste tijdens onze vakanties voorzover we ons kunnen herinneren, die na enkele ferme klappen met een bezem door een van de guesthouse-hulpen, toch het hazenpad koos naar de koker onder de wastafel. We hebben hem/haar niet meer weer gezien.
De dag er na toch maar naar Kandy vertrokken. Met de bus met Airco. Zo'n 6 uur rijden. Veel werkzaamheden aan de weg onderweg. Mooie natuur. Een slaapplaats in de Freedom Lodge gevonden, in een huis met enkele kamers bij een zeer vriendelijk echtpaar. De vrouw des huizes kookte zelf het Sri Lankaans eten. Uit de kunst.
De dag er na wat rondgelopen in de stad Kandy. Een vlucht Colombo - Delhi geregeld voor de 17e november, en een treinkaartje gekocht voor de trein van Kandy naar Galle over enkele dagen. We hebben een plaats in de Observation Saloon, zoals aangeraden door een medereiziger. In de stad enkele heerlijke taartjes gegeten (voor de nodige calorieën) en een vruchtensap (voor de nodige vitamines).
De dag er na het rondje rond het meer afgemaakt en een bezoek gebracht aan Helga's folly, een van de duurste slaapplaatsen in Kandy (we hebben de kamer van 400 Dollar mogen bekijken, ongeveer een 100 vierkante meters groot), maar waarschijnlijk ook een van de vreemdste van Sri Lanka en ver daarbuiten. Bekijk de foto's en verbaas je: 
http://www.hessels.info/index.php/vakantie/2012-sri-lanka-india-dubai
Na twee fijne dagen in Kandy zijn we om 5:00 uur in de ochtend met de trein in de Observation Saloon naar Galle vertrokken, maar daarover later meer.

Voor de foto's zie:
http://www.hessels.info/index.php/vakantie/2012-sri-lanka-india-dubai

Powered by Bullraider.com
Scroll Up