• Register
Start  //  Kastelen  //  Kasteel Schaesberg  //  De familie  //  Personen  //  Het Haesdal - Nog nooit van gehoord

Personen

Middeleeuws Haesdal.
Beplanting Haesdal begonnen.
Eerherstel kasteel Schaesberg, hoeve en landerijen in het gebied het Haesdal.

Haesdal ??????
In combinatie met kasteel Schaesberg ??????
Nooit gehoord!

Waar komt die naam vandaan? Googelen levert op:
* Op de site www.haesdal.nl : "van het Haesdal labradors", Kennel Van Het Haesdal, Patronaatstraat in Landgraaf. Dat ligt dus in Leenhof, vlakbij het kasteel, maar het klinkt meer als een familienaam dan als een gebiedsnaam.
* Op de site www.genealogieonline.nl : Hendrik van Haasdal, heer van Haesdal en Gronsveld. Heeft geleefd rond 1250. Hendrik had als zegel en familiewapen drie rode kogels. Dat klinkt interessant, die komen we ook in het familiewapen van Schaesberg tegen! Maar eea speelt zich zo op het eerste gezicht niet af in de buurt van Schaesberg.
* Op www.rijckheyt.nl : "Het Huis Obbendorf, dat in de archieven ook wel als Huis Bockenhof of huis Haesdal werd aangeduid, ligt in het gehucht Haesdal ten Zuiden van Schimmert". "Groot Haasdal en Klein Haasdal waren beide afzonderlijke buurtschappen ten zuiden van Schimmert...". " Haasdal is in archiefstukken geschreven als  Hafkesdale (1190), Hauekesdale (1217) en Haesdal (1840). De naam vindt zijn oorsprong in het Germaanse “Habukas dala”, dat dal van de havik betekent." Geen (directe) link met Schaesberg vooralsnog.
* Weerstation Haesdal-Kakert. Dat klinkt goed. Jammer genoeg geen verdere informatie.
* De weerstations Groot Haesdal (lengte: 5.82, breedte: 50.88, hoogte: 123m) en Klein Haesdal (lengte: 5.83, breedte: 50.9, hoogte 123) liggen vlak bij elkaar maar hebben waarschijnlijk niets van doen met Schaesberg.

Zover ik kan nagaan wordt de term Haesdal voor een natuurgebied in de buurt van (kasteel) Schaesberg voor het eerst gebruikt in een artikel in de Limburger van 7 september 2005: "Maar zowel bij ontsluiting via Moltweg of Kakertsweg loopt de nieuwe verbinding naar de hoeve door natuurgebied Haesdal ." Mogelijk iets eerder (eind 2004 ?) schrijft IVN District Limburg "Maar zowel bij ontsluiting via Moltweg of Kakertsweg loopt de nieuwe verbinding (de Binnenring, KH) naar de hoeve door natuurgebied Haesdal ." en ook in een brief van 24-02-2004 van Milieudefensiegroep Heerlen en de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie IVN, afdeling Heerlen aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Als we op (oude) kaarten kijken naar de omgeving van kasteel Schaesberg heb ik, tot op heden, de naam Haasdal nog niet teruggevonden in het betreffende gebied.
haeseld_op_kadasterkaartZou er mogelijk Haeseld bedoeld worden, dat we terugvinden op de kadasterkaart (minuutplan) van Schaesberg , Limburg, sectie A, blad 03 van 1811-1832 (zie de site van WatWasWaar).

Wie weet er meer ?

 

Powered by Bullraider.com
Scroll Up